Geduld is een menselijke eigenschap, maar het kan ook iets bovennatuurlijks zijn wat God door ons heen doet met zijn Heilige Geest. Geduld als vrucht van de Geest geeft een heel andere houding dan natuurlijk geduld. We leren daar vandaag van David die van God moest wachten tot hij koning kon worden.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Geduld als vrucht van de Geest is een krachtige getuigenis. Welke ruimte geef jij God om geduldig vrucht te dragen? Waaruit blijkt dat?


GEDULD

TIENERS LEREN VANDAAG DE WAARDE VAN GEDULD


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuel 23: 14 – 24:23

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | HEB JIJ HET GEDULD

De tieners kunnen, voorafgaand aan het sporten, al kiezen voor een klein snoepje. Maar, als ze daarvoor kiezen, krijgen ze op het eind geen snoepje meer. Kiezen ze ervoor om geduld te hebben, krijgen ze op het eind een groot (of normaal) snoepje

Wat kan je zeggen: “Het loont vaak om geduldig te zijn. Maar niet altijd en dat is spannend. Gelukkig is God te vertrouwen en als Hij zegt dat je geduldig mag zijn, dan levert het altijd iets waardevoller op. Geduld heeft dan ook alles te maken met vertrouwen. Vertrouw jij de leiders genoeg om je snoepje uit te stellen?.


SPORT VOORBEELD | HET GEDULD VAN DUMFRIES BELOOND

Denzel Dumfries is 18 jaar, jeugdspeler van Barendrecht als hij wordt opgeroepen voor het nationaal elftal! Een grotere eer is er als voetballer niet mogelijk. Hij speelt dan nog niet eens in het eerste elftal van zijn amateurclub als hij de keus moet maken. Of hij kiest ervoor om nu interlands te voetballen voor Aruba, of hij moet vasthouden aan zijn droom: het Nederlands elftal. Voor de jeugdspeler is dat nog super ver weg. Iedereen op Aruba lacht hem dan ook hard uit; dat gaat nooit gebeuren! De jeugdspeler van Barendrecht maakt indruk en mag nog datzelfde jaar naar Sparta, waar hij profvoetballer wordt. In de eerste divisie speelt hij nauwelijks in zijn eerste jaar, maar in zijn tweede jaar breekt hij door. Sparta promoveert en Dumfries maakt indruk in de Eredivsie. Toch is het Nederlands elftal nog echt een veel te grote droom lijkt het. Maar SC Heerenveen gelooft wel in de jonge verdediger en koopt hem over van Sparta. Bij Heerenveem maakt hij weer zoveel indruk, dat PSV hem koopt. Daar verovert hij direct een basisplaats en gebeurt dat wat niemand op Aruba vier jaar eerder voor mogelijk hield: Dumfries zijn geduld wordt beloond. Hij wordt international bij Nederland.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) je vertelt dat God jou geduld gaf en waarom dat anders was dan normaal geduld.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

We behandelen alle goede dingen die God ons wil geven; de vrucht van de Geest. Vorige week ging het over ‘Vrede’ en die week daarvoor over ‘Liefde’. Deze keer gaat over David. God had gezegd dat hij koning zou worden alleen was het nog niet zo ver.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuel 23: 14 – 24:23

Kernpunt

David moet vluchten, maar heeft geduld van God gekregen om te wachten.


Verhaallijn

Op een dag, toen David nog een kleine jongen was, was hij op de schapen aan het letten in het veld. Samuel, een belangrijke profeet, kwam naar hem toe en zei: ‘Jij gaat koning van Israël worden.’ En Samuel zalfde David. Maar er gebeurde de eerste jaren helemaal niets. David werd een held in zijn land toen hij de reus Goliath versloeg en zo het land met Gods hulp bevrijde. Hij was bij iedereen geliefd. Nou ja, bij bijna iedereen.

Want koning Saul kreeg meer en meer een hekel aan hem. De koning zag David als een grote bedreiging. En soms was koning Saul zo boos, dan wilde hij David dood maken.David is na heel veel jaren nog steeds geen koning. Hij is wel de belangrijkste man in het leger van Saul. Hij is een held. Maar koning Saul wil hem vermoorden. En dus moet David vluchten voor zijn leven.

David vlucht naar de bergen. En koning Saul heeft mijn zijn leger de vijand weggejaagd, en probeert opnieuw David te pakken te krijgen. David verstopt zich opnieuw in de rotsen met zijn vrienden. Hij hoopt dat hij opnieuw kan ontsnappen. Maar wie komt er zijn rots ingelopen? Het is koning Saul! Gelukkig is het heel donker in de rots en ziet koning Saul David en zijn mannen niet.

Koning Saul moest naar de wc, maar die is er niet in de bergen. En dus gaat hij in de rotsen even naar de wc. ‘Dit is je kans David!’, zeggen zijn vrienden. ‘Nu kun je hem terugpakken en dan hoef je nooit meer te vluchten.’ Maar David wil dat helemaal niet. Hij zegt: ‘Ik wacht geduldig tot het Gods tijd is dat ik koning word.’ Hij staat op en snijdt een stukje van de mantel van Saul af.

Als Saul weer beneden is, naar zijn leger, roept David naar hem: ‘Waarom achtervolg je mij Saul? Ik wil jou niets aan doen. Kijk maar, ik had de kans je terug te pakken, maar heb het niet gedaan. Ik zal dat ook nooit doen.’ Koning Saul schrikt. David had hem wel wat aan kunnen doen, precies wat hij juist met David wil doen! Saul begint heel hard te huilen, want hij is erg geschrokken. ‘Dank je wel David, dat je zo goed bent.’ En zo stopt de vlucht van David. Eventjes. Want David moet nog meer geduld hebben voor hij koning wordt. Maar uiteindelijk zal hij dat worden!


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat zou David later worden?

Koning.

Waarom kon David een stukje van Saul zijn mantel afsnijden?

Omdat hij naar de WC moest!


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wanneer moest jij geduld hebben?

De meest geduldige speler.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat zou er gebeuren als niemand geduldig zou zijn?

Waarom denk je dat God geduld goed voor ons vindt?