Angst. Een natuurlijk mechanisme dat God ons heeft gegeven om te overleven in noodsituaties. Maar ook een manier om te leren op God te vertrouwen. In 1 Johannes 4:18 staat: ‘Volmaakte liefde kent geen angst …’. God is dus nooit bang en van daaruit mogen wij leven. Openheid naar God en naar anderen kan daarbij helpen. Vandaag willen we ruimte bieden voor de kinderen om te praten over hun angst..


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Waar ben jij bang voor? Welke plek mag God daarin hebben? Bid deze week dat God je openbaring zal geven over dit thema.


ANGST

TIENERS LEREN VANDAAG TE PRATEN OVER HUN ANGSTEN.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Jona 1.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | MEMORY

We gaan vandaag het oer-Hollandse spel ‘Jonassen’ doen. Iemand wordt door twee personen opgetild. Eén persoon houdt de armen vast, de ander de benen. Zo slingeren ze de persoon heen en weer en zingen daarbij de regel: Toen Jonas in de walvis zat van je 1, 2, 3. Bij 3 kun je de persoon ergens op slingeren (LET OP: ALLEEN BIJ ZACHTE ONDERGROND!!), of de persoon weer op de grond zetten.

Wat kan je zeggen: “De komende weken gaat het over Jona. Vandaag gaat het over angst en hoe jij daar mee om gaat. Wie kent allemaal ‘Jonassen’? (Laat een van de kinderen het spel uitleggen en vul aan of verbeter waar nodig.) Durf jij het aan om gejonast te worden?


SPORT VOORBEELD | WILLEM JANSSEN GEEFT OVER VAN SPANNING VOOR EEN WEDSTRIJD

Willem Janssen is al 15 jaar profvoetballer. Hij is aanvoerder van FC Utrecht en belangrijk voor zijn club. Toch is hij lang niet zo zelfverzekerd als hij vaak op het veld oogt. Een paar jaar geleden had hij een interview waarin hij vertelde over zijn angst. Doodsbang was hij, elke wedstrijd weer. Zou hij wel presteren? Zou het wel lukken om te voldoen aan de verwachtingen? Waren er niet andere jongens die veel beter konden voetballen dan hij? Voor bijna elke wedstrijd moet hij overgeven. Niemand weet ervan. Tot hij op een dag ‘betrapt’ wordt door een ploeggenoot. Die vertelt het aan de coach en de coach brengt hem in contact met een prestatiecoach. Vanaf dan gaat het langzaamaan beter. De zenuwen voor elke wedstrijd blijven, maar Janssen is de angst nu de baas.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt hoe jij eens angst hebt gekend in je leven en hoe God je daarbij hielp.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

De komende 5 weken gaan we het hebben over Jona! Misschien ken je de naam wel, hij zat in een grote vis!

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Jona 1.

Kernpunt

De mens wordt door God geschapen maar mist een partner. God schept een vrouw voor hem om lief te hebben.


Verhaallijn

Op een dag kreeg Jona een opdracht van God. God zei tegen hem: ‘Ga naar de grote stad Ninevé en zeg tegen hen dat ze moeten stoppen met onrecht.’ Ninevé was toen één van de grootste steden ter wereld. En Jona had daar helemaal geen zin in. Dus in plaats van gehoorzaam te zijn, besluit Jona ongehoorzaam te zijn. Hij vlucht. En niet een beetje om zich te verstoppen. Nee, hij besluit om helemaal naar de andere kant van de wereld te vluchten. Met de boot.

Maar God is overal. En Hij houdt veel te veel van Jona om hem zomaar te laten gaan. Dus laat God een storm opkomen. Een hele zware storm. De storm is zo heftig, dat de boot bijna in tweeën breekt! Iedereen op de boot was natuurlijk doodsbang. Met de hoge golven zouden ze het nooit overleven als de boot midden op zee zou breken. Iedereen is in grote paniek. Ze hebben angst dat ze doodgaan! Maar Jona merkt er allemaal niets van. Die slaapt zo diep, dat hij niks van de storm merkt. Jona wordt wakker gemaakt en alle spullen worden overboord gegooid om de boot lichter te maken. Het helpt niets. De mannen zeggen: ‘Laten we loten, om op die manier aan God te vragen hoe het komt dat deze storm ons overkomt’. Het lot valt op Jona. En dan moet Jona vertellen. Hij zegt: ‘Ik ben gevlucht voor God, de Almachtige. De maker van de hemel en de aarde. En deze storm komt omdat ik niet gehoorzaam ben. Gooi mij maar overboord, dan is de storm voorbij en blijven jullie leven’.

Jona heeft geen angst. Hij vertrouwt er op dat God voor hem zorgt. De mannen proberen nog even verder te roeien. Misschien lukt het toch! Maar nee, de storm is te heftig. En dus gooien ze Jona overboord, in de zee. En direct is de storm weg en wordt de zee rustig. De mannen zijn verbijsterd: ‘Wat is God groot, dat Hij dit kan!’ zeggen ze. God stuurt een grote vis en die slokt Jona zo op. Drie dagen en drie nachten blijft Jona in de vis.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waar moet Jona heen van God?

Ninevé

Wat doen de mensen op de boot om erachter te komen door wie de storm komt?

Ze gaan loten


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe ga jij om met angst?

De speler die het beste om gaat met angst.


VERDIEPINGSVRAGEN

Is er een angst in je leven waar niemand van weet?

Welke plek mogen mensen om jou heen hebben in jouw angst?