Petrus laat alles achter om Jezus te volgen. Hij denkt niet na en laat gelijk zijn netten achter. Hij ziet iets in Jezus en wil Hem volgen en zijn bestaan daarvoor opgeven. Petrus had prima werk als visser en toch kiest hij ervoor om voor iets groters te gaan. Soms moeten wij ook kiezen tussen het veilige dat we al hebben of het onbekende wat misschien wel veel groter is.


HET ONBEKENDE

TIENERS LEREN VANDAAG DAT EEN STAP IN HET ONBEKENDE SPANNEND KAN ZIJN, MAAR VEEL GOED KAN BRENGEN


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Denk terug aan het moment dat jij koos om achter Jezus aan te gaan. Ben jij nog steeds zo radicaal als toen? Wat heb jij nodig om radicaal te zijn of worden?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Mattheüs 22: 1-10

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | KIEZEN VOOR HET (ON)BEKENDE

Maak drie cadeautjes waarvan het niet duidelijk is wat er in zit. Kies iemand uit het publiek. Die persoon mag kiezen tussen een Mars/Snickers of het cadeautje. In het eerste cadeau zitten twee Marsen. Daarna mag de persoon nog een keer kiezen en daarna nog een keer. Wanneer kies je voor het onbekende en wanneer ben je tevreden met wat je hebt? De tweede keer dat de persoon mag kiezen zitten er 3 in. De laatste keer dat een persoon mag kiezen, zit er slechts 1 mars in. Weet de persoon uit het publiek op tijd te stoppen?

Wat kan je zeggen: ““Het is lastig om te kiezen, zeker als je niet weet waar je nu precies voor kiest. Of het nu gaat om een nieuwe telefoon, je opleiding of iets heel kleins: kiezen is vaak lastig. Maar hoewel kiezen voor iets onbekends lastig kan zijn, levert het wel vaak iets goeds op.


SPORT VOORBEELD | LUIS SUAREZ VERLAAT ALS TIENER URUGUAY VOOR GRONINGEN

In 2006 betaalt FC Groningen € 1,5 miljoen voor een onbekende Uruguyaanse spits. Het blijkt een schot in de roos. Suarez speelt de sterren van de hemel bij FC Groningen en hij dwingt de club mee te werken aan een vertrek naar Ajax. Vandaar zet hij de stap naar Liverpool en hij speelt nu voor Barcelona, een van de grootste clubs ter wereld. Iedere voetballiefhebber kent Luis Suarez nu. Toch was die eerste stap een belangrijke voor Suarez. Op 19-jarige leeftijd moest hij ervoor kiezen om familie, cultuur en taal achter te laten. Een grote stap in het onbekende die voor hem. Hij sprak natuurlijk de taal niet en kon zelfs niet goed Engels! Ook het weer en de gebruiken in Nederland waren echt even aanpassen voor hem. Toen die grote eerste stap eenmaal genomen was, waren de volgende carrière keuzes voor hem een stuk minder lastig, zo vertelt hij later als hij in Barcelona voetbalt. Als hij die eerste stap nooit had gezet, had niemand hem nu gekend als topvoetballer


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt over hoe jij iets achter moest laten om Jezus/je droom te volgen.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Mat. 4:18-20, Mark. 1:14-18, Joh. 1:35-43

Kernpunt

Alles achterlaten om Jezus te volgen. Alles achterlaten om iets te gaan doen waar je in gelooft


Verhaallijn

Het was een bijzondere tijd zo’n 2000 jaar geleden. Het land was al jaren bezet en er gebeurden zo’n 30 jaar rare dingen. Er waren wijze mensen, uit een ver land gekomen, om een pasgeboren koning te eren. Herders vertelden van een engelenkoor dat ze hadden gezien. En nu, 30 jaar later, was daar Johannes de Doper. Johannes riep alle mensen op om zich om te keren. Een nieuwe weg in te slaan en zich te laten dopen. Johannes was een bijzondere man, hij woonde namelijk in de woestijn. Van ver kwamen de mensen om naar hem te luisteren. Johannes zei: ‘Na mij komt iemand die meer is dan ik. Ik heb gezien en getuig dat Hij de Zoon van God is!’

Vlak bij het water waar Johannes doopte, waren wat gewone mannen aan
het werk. Vissers. Na een lange nacht werken moesten ze nog repareren
wat stuk gegaan was die nacht aan hun netten. Het was zwaar werk na een vermoeiende nacht vissen. En dan ineens is daar Jezus. Jezus, voor wie de wijzen 30 jaar eerder een lange reis hadden afgelegd. Jezus, die eer werd bewezen door herders nadat de engelen het hun gezegd hadden. Jezus, die de dag ervoor gedoopt was door Johannes de Doper en over wie Johannes sprak toen hij zei: Ik heb gezien en getuig dat Hij de Zoon van God is!

Die Jezus, die komt naar Simon en zijn broer toe. Wil je alles achter laten en mij volgen? Is zijn vraag. Simon staat op, laat zijn werk achter en kiest voor het onbekende. Hij gelooft dat Jezus te vertrouwen is. En vanaf dat moment wordt zijn hele leven anders. Jezus zegt tegen hem: Jij heet Simon. Je vader heet Jona. Maar mensen zullen je niet kennen als Simon, maar als Petrus (dat betekent rots).

Van de een op de andere dag is het leven van Simon radicaal veranderd. Hij is ineens geen visser, maar leerling. En hij heet niet meer Simon, maar ineens heet hij Petrus. En hij verdient geen geld meer, maar is afhankelijk van anderen voor zijn eten. En hij ziet zijn vader ineens niet veel meer. De gevolgen van zijn stap zijn ontzettend groot, maar toch kiest hij ervoor om Jezus te vertrouwen.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Was het makkelijk voor Petrus om mee te gaan met Jezus, waarom wel/niet?

Ja: Jezus is de Messias, Petrus had over Hem gehoord.

Nee: Petrus kende hem niet persoonlijk en moest zijn familie en dorp achterlaten


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat zou jij graag willen doen, maar vind je toch (te) spannend?

De persoon die een stap zet richting het onbekende


VERDIEPINGSVRAGEN

Als je alles mocht kiezen, wat zou je dan willen worden?

Wanneer heb jij weleens een keuze gemaakt, waarvan je nog niet wist hoe het zou aflopen?