Relaties zijn belangrijk in ons leven. Maar ze kunnen ook een grote, verkeerde, impact hebben. Daar gaan we het vandaag over hebben. Simson gaat ook een relatie aan met een vrouw. Deze vrouw is een Filistijnse en verraadt hem bij haar volk. In een relatie is het belangrijk dat je elkaar kan vertrouwen. Dit was in Simsons geval niet zo.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Komende week gaan we het hebben over relaties die niet goed voor je zijn. Ga komende week eens nadenken over jouw vriend(in) of over jouw vrienden/vriendinnen. Wat voor invloed hebben zij op jou? En hebben zij het beste met jou voor?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Richteren 16:4:9

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TALENTEN DELEN!

Maak een menselijke knoop van zo’n 10 personen. Één van de personen is de mol. Hij probeert juist te zorgen dat de knoop NIET ontrafelt wordt. Het is belangrijk dat niemand van te voren weet dat er überhaupt een mol mee doet aan de menselijke knoop. Ze hebben 5 minuten de tijd om de knoop te ontrafelen. Vraag na afloop waarom het wel/niet is gelukt.

Wat kan je zeggen: “Zoals jullie wel/niet hebben geraden, zat er een mol in het spel. Iemand die er bewust voor zorgde dat het niet ging lukken. Vandaag gaan we het hebben over een foute vriend(in). Je weet van te voren vaak niet of iemand wel het beste met je voor heeft. Daarvoor is onderling vertrouwen nodig. .”


SPORT VOORBEELD | NEDERLAND PROBEERT WK 2018 TE ORGANISEREN

Vanaf 2006 zijn er plannen om het WK voetbal naar Nederland en België te halen. Om dat te doen moet er een plan worden ingediend bij de FIFA, de wereldvoetbalorganisatie. Die bepalen in een stemming wie het uiteindelijk mag organiseren. Na de stemming komt er een onderzoek van de FBI waaruit blijkt dat er op grote schaal stemmers zijn omgekocht. De FIFA, die een betrouwbare partner had moeten zijn, blijkt een foute vriend van de KNVB

Wat kan je zeggen: “Nog nooit organiseerde Nederland een WK voetbal! En dus is iedereen al snel enthousiast als er een plan komt om een poging te wagen het WK naar Nederland te halen. Was het maar gelukt, dan waren we automatisch geplaatst en hadden we wel mee gedaan. Naast Nederland doen ook andere landen een poging om het WK naar hun land te halen. FIFA verandert vlak voor tijd de stemming en bepaalt dat er in één keer wordt gestemd voor 2 WK’s. En uiteindelijk winnen Rusland (2018) en Qatar (2022). Hoewel beide landen verassend winnen, is met name Qatar een rare keus. Het land heeft niets met voetbal, geen grote competitie en geen bekende spelers. Maar wel enorm veel geld. De FBI begint een grootschalig onderzoek en arresteren uiteindelijk ontzettend veel FIFA leden. Een interne integriteitscommissie van de FIFA zegt eerst dat het allemaal wel mee valt, maar besluit later toch om de vier hoogste leiders op non-actief te zetten. Ze blijken voor meer dan € 70 miljoen te hebben witgewassen. Nederland had nooit een schijn van kans bij deze corrupte organisatie. 


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt dat je negatief werd beïnvloed door een vriend en hoe je daar mee om ging?


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Simson heeft al twee keer grote overwinningen geboekt op de vijand nadat hij in de problemen kwam rondom vrouwen. Nu is hij opnieuw verliefd op een meisje van de vijand. Gaat het dit keer wel goed?

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Richteren 16:4-9

Kernpunt

Simson krijgt een vriendin, maar ze blijkt een foute vriendin. Ze heeft niet het beste voor hem voor ogen, maar gaat voor geld.


Verhaallijn

Op een keer was Simson in Gaza. Daar viel zijn oog op een hoer en hij ging bij haar naar binnen. De inwoners van Gaza kwamen erachter dat Simson in de stad was. De waakzaamheid in de stad werd verhoogd en bij de stadspoort hield een aantal mannen zich gereed om hem te overmeesteren; verder deden ze die nacht nog niets. ‘Zodra het licht wordt zullen we hem doden,’ zeiden ze. Maar Simson sliep niet langer dan tot middernacht, toen stond hij op. Bij de stadspoort gekomen greep hij de beide deurposten vast en rukte ze los met deuren en sluitbalk en al; hij nam het hele gevaarte op zijn schouders en droeg het weg, helemaal naar een van de bergtoppen tegenover Hebron. Enige tijd later begon Simson een verhouding met een vrouw uit het Sorekdal, een zekere Delila. De Filistijnse stadsvorsten gingen naar Delila toe en zeiden tegen haar: ‘Haal Simson over om u te vertellen waarin zijn geweldige kracht schuilt en wat we moeten doen om hem weerloos te maken. Dan kunnen we hem gevangennemen, zodat we geen last meer van hem hebben, en krijgt u van ieder van ons elfhonderd sjekel zilver.’ Dus vroeg Delila aan Simson: ‘Vertel me eens: waarin schuilt toch je geweldige kracht? Hoe kan iemand je zo boeien dat je weerloos wordt?’ Simson antwoordde: ‘Als ik geboeid word met zeven verse, soepele pezen, dan ben ik even zwak als ieder ander.’ De Filistijnse vorsten stuurden Delila zeven verse, soepele pezen. Daarmee bond ze hem vast,terwijl in het vertrek ernaast een aantal Filistijnen klaarstond om hem te overmeesteren. Toen riep ze: ‘De Filistijnen komen je halen, Simson!’ Maar hij liet de pezen knappen als hennepvezels die te dicht bij het vuur komen. Het geheim van zijn kracht bleef in raadselen gehuld


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

vraag

antwoord

vraag

antwoord


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

In welke situatie bleek jouw vriend(in) niet het beste met jou voor te hebben?

De persoon die (wel) het beste voor zijn vriend(in) zorgt.


VERDIEPINGSVRAGEN

In welke situatie bleek jij niet zo’n goede vriend(in)?

En in welke situatie bleek een ander een foute vriend(in?)