Vrede is meer dan geen oorlog. Het Hebreeuwse woord voor vrede, shalom, betekent zoveel meer. Het betekent ook volheid, welvaart en compleetheid. Het is tevreden zijn met wat je hebt, de situatie waarin je verkeert. We hebben het over Paulus en Silas die in de gevangenis vrede hebben, ze bidden en zingen lofliederen. Op die manier worden ze bevrijd en bekeert de gevangenisbewaker zich en laat hij zich dopen.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Heb jij vrede met jouw situatie, ook als het even lastig is? Zoek je op die momenten ook God, zoals Paulus en Silas deden?


VREDE

TIENERS LEREN VANDAAG DAT VREDE RUST IN ELKE SITUATIE BETEKENT.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Handelingen
16: 11-34
.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | GROETEN!

Je kan mensen groeten in verschillende talen. Goedemorgen bijvoorbeeld, dit is een vrede wens, je wenst iemand een goede, vredige morgen. In het Nederlands is dit minder letterlijk, maar in het Arabisch zeg je letterlijk ‘vrede met jou’. Vraag de tieners in hoeveel talen ze iemand kunnen groeten en laat ze dat ook doen

Wat kan je zeggen: “Er zijn veel verschillende manieren en talen om iemand te groeten. In het Frans is het bijvoorbeeld ‘adieu’, dit betekent ‘ga met God’. In Oostenrijk zeggen ze ‘Grüss Gott’, ‘God begroette u’. In het Arabisch zeggen ze ‘salam alaikum’, dit betekent vrede zij u. In heel veel talen wensen mensen elkaar dus vrede en voorspoed.


SPORT VOORBEELD | MEEDOEN IS BELANGRIJKER DAN WINNEN

In 2016 doet Churandy Martina wederom mee aan de Olympische Spelen. Dit is zijn 3e keer op de Olympische Spelen, en hij staat weer in de finale. Het is een spectaculaire wedstrijd. Binnen 0,2 seconden tijd finishen 3 mensen en helaas is Martina daarvan de laatste. Dit betekent dat hij vierde is geworden, helaas. Na de wedstrijd word hij geïnterviewd. De interviewer vraagt of Churandy Martini niet baalt dat hij niet heeft gewonnen. Hij kijkt de man achter de camera verbaasd aan en zegt: “Nee, natuurlijk niet. Ik ben allang blij dat ik hier dankzij God voor de vierde keer mag zijn.” Hij is trots dat hij mee heeft mogen doen en is dankbaar. Hij heeft er vrede mee dat hij niet heeft gewonnen. Voor hem is meedoen belangrijker dan winnen. Hij is zich bewust dat het al een hele prestatie is om mee te mogen doen en dat je nou eenmaal niet alles kan winnen. Hij zegt: ‘Mijn doel is dat ik volgende keer in 2020 weer mee mag doen, dan heb ik iets bereikt wat Usain Bolt nog nooit heeft gedaan, 4 keer naar de Spelen.’

Churandy Martina interview

JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt dat je ergens vrede van God hebt ervaren en waarom dat anders was dan normale vrede.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

God is namelijk een God van relatie. Vorige week hebben we het gehad over Adam en Eva en over de liefde die God ons geeft. Deze week hebben we hetover de vrede van God.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Handelingen 16: 11-34.

Kernpunt

Paulus en Silas worden in de gevangenis gezet, maar hebben daar de vrede van God


Verhaallijn

Als Paulus en Silas een volgende keer onderweg zijn naar de gebedsplaats komen ze een bezeten vrouw tegen die de toekomst kan voorspellen. Al schreeuwend loopt ze achter Paulus en Silas aan. Ze schreeuwt: “Deze mensen zijn dienaren van de allerhoogste God en verkondigen hoe u gered kunt worden.” Enkele dagen gaat dit zo door. Paulus is er klaar mee en spreekt de geest in de vrouw aan en beveelt hem om de vrouw te verlaten en dat gebeurt. De vrouw is een slaaf, de eigenaren verdiende n geld aan haar doordat ze kon waarzeggen. Dat kan nu niet meer en dus zijn ze boos.

De eigenaren pakken Paulus en Silas vast en slepen ze mee naar de rechter. Ze krijgen stokslagen en hun kleren worden van hun lichaam gescheurd. Daarna worden ze in de gevangenis gegooid en de gevangenisbewaarder krijgt de opdracht om ze extra streng te bewaken. Ze krijgen zelfs sloten met een blok aan hun benen.

In de nacht bidden Paulus en Silas en zingen ze lofliederen. Dat terwijl ze in de gevangenis zitten. Plotseling kwam er een aardbeving en alle deuren gaan open en de boeien gaan los. De gevangenisbewaker schrikt wakker. Hij ziet dat alle deuren open zijn en denkt dat iedereen is ontsnapt . Hij trok zijn zwaard om zelfmoord te plegen. Op dat moment roept Paulus: “Doe uzelf niks aan, we zijn immers nog allemaal hier.” Bevend laat de bewaker zich op de grond vallen voor Paulus en Silas. Hij brengt ze naar buiten en vraagt wat hij moet doen om gered te worden. Paulus zegt: “Geloof in de Heer Jezus en u zult gered worden.” Hoewel het midden in de nacht was neemt de bewaker Paulus en Silas mee naar huis. Hij maakt de wonden schoon. De bewaker en al zijn huisgenoten laten zich dopen. Daarna krijgen Paulus en Silas een maaltijd aangeboden en een slaapplaats in het appartement boven de gevangenis


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom waren de mannen die Paulus en Silas in de gevangenis gooiden boos?

Hun bron van inkomsten was weg.

Wat deden Paulus en Silas in de gevangenis?

Bidden en zingen.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waar zou jij graag Gods vrede over willen voelen en waarom?

Voor degene die het beste vrede heeft met tegenslagen tijdens het spelen.


VERDIEPINGSVRAGEN

Zou jij onder alle omstandigheden vrede kunnen hebben?

Vind jij dat iedereen vrede moet kunnen hebben met zijn situatie?