Zelfbeheersing als vrucht van de Geest klinkt wat tegenstrijdig. Boeddhisten zeggen: ‘onderdruk alle verlangens’. Christenen zeggen: ‘Zorg dat alle verlangens goddelijk zijn’. Zelfbeheersing is dan niet iets niet doen, maar juist ervoor kiezen om iets wel te doen, namelijk op God gericht te zijn in alles. Als je daardoor zelfbeheersing van God ontvangt, word je een mooier persoon en zien anderen nog meer van God door jou heen.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoe zit het met jouw verlangen naar meer van God? Wil jij in alles Gods wil doen of zijn er nog vlakken waarin jij zelf de controle wilt houden?


ZELFBEHEERSING

TIENERS LEREN VANDAAG DAT ER KRACHT ZIT IN ZELFBEHEERSING.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 21: 1 – 8.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | DOELEN HALEN!

Iedereen stelt voor vandaag een doel. Dat kan zijn: ik wil eerst 5x hebben over gespeeld, voor ik zelf mag scoren. Of: ik ga de hele middag niet schelden. Of: ik ga minstens twee vrienden uitnodigen om mee te doen. Dan gaan we proberen de doelen te halen. Zo kun je jezelf ontwikkelen om meer de persoon te worden die je graag wilt zijn.

Wat kan je zeggen: “Vandaag gaan we het hebben over zelfbeheersing als vrucht van de Geest. Zelfbeheersing helpt je om een mooier persoon te worden. We gaan in de pauze een doel stellen om jezelf ergens in te beheersen. Bijvoorbeeld niet meer schelden, of meer overspelen, of zorgen dat iedereen zich prettig voelt in jouw groep. Als je wilt, mag je God vragen of Hij jou daarbij wil helpen. Zelfbeheersing kun je namelijk zelf doen, maar zelfbeheersing als vrucht van de Geest is zo op God gericht zijn, dat het een gevolg is in plaats van een doel.


SPORT VOORBEELD | VAN BAD BOY NAAR MR. PERFECT

Je zou het nu niet zeggen, maar hij stond er vroeger om bekend dat hij rackets kapot maakte als het tegen zat. Dat hij altijd maar klaagde. Over zichzelf,
over de scheidsrechter, over zijn tegenstander. Hij was een vervelende sporter toen hij jong was. Over wie we het hebben? Roger Federer. Ik weet niet of je hem kent, maar hij is misschien wel de beste tennisser ooit. En zijn imago is 180 graden gedraaid. Hij is super sportief, zorgzaam en laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. Het leverde hem ongeveer 100 grote tennistitels op, waaronder 20 grandslamtoernooien! Hij leerde zichzelf beheersen en dat maakte het verschil tussen wereldtop en misschien wel de allerbeste tennisser ooit te worden.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger vertelt hoe God jouw zelfbeheersing heeft gegeven in iets en wat het verschil was met gewone zelfbeheersing.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

We hebben het de afgelopen weken gehad over de vrucht van de Geest. Het zijn eigenschappen die God in ons wil gebruiken, om meer te genieten van het leven en tot zegen te zijn voor anderen..

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Daniël 6.

Kernpunt

Daniël werd verboden om tot God te bidden, maar hiJ vertrouwde God.


Verhaallijn

Daniël is de belangrijkste adviseur van de koning. Dat maakt andere adviseurs jaloers. Zij willen de plek van Daniël innemen en bedenken een sluw plan. Ze wisten dat Daniël drie keer per dag tot God bad. Ze wisten ook dat God het allerbelangrijkst was in Daniëls leven. Ze zeiden tegen elkaar: laten we naar de koning gaan met het voorstel dat drie weken lang niemand mag bidden tot een andere god dan de koning. De koning vond zichzelf namelijk een god. De koning vond het een uitstekend plan en liet het vast leggen. Als iemand zich er niet aan zou houden, zou die persoon in de leeuwenkuil worden gegooid! De leeuwen hadden al dagen geen eten gekregen en hadden dus erge honger. Toen Daniël deze nieuwe wet te zien kreeg, ging hij snel naar zijn gebedskamer en ging direct bidden voor wijsheid. En hij besloot in zijn zelfbeheersing op God gericht te blijven. God was voor Daniël belangrijker dan wetten of regels, het mocht hem zelfs zijn leven kosten. Natuurlijk gingen de mannen die het plan hadden bedacht op de uitkijk staan om Daniël te betrappen. En natuurlijk werd Daniël betrapt. Daniël bad en smeekte om genade bij God. De mannen brachten Daniël naar de koning en zeiden: ‘We hebben Daniël betrapt toen hij aan het bidden was, dat mocht toch niet volgens die nieuwe wet?’. De koning zag ineens in dat hij in de val getrapt was. Hij nam het zichzelf erg kwalijk, want hij hield veel van Daniël. Maar er viel niets aan te doen, Daniël moest in de leeuwenkuil geworpen worden. ‘Gooi Daniël in de leeuwenkuil!’. En voordat de kuil werd afgesloten met een steen, zei de koning tegen Daniël: ‘Uw God, die u altijd vereerd – Híj zal u verlossen’. De koning kon de hele nacht niet slapen. Hij at en dronk niets en liep zenuwachtig heen en weer. De zon was nog maar nauwelijks op toen hij al naar de leeuwenkuil rende en beval: ‘haal de steen er af!’ De koning schreeuwde naar beneden: ‘Daniël, dienaar van de levende God, heeft uw God u van de leeuwen kunnen verlossen?’. Toen zei Daniël: ‘Mijn God heeft een engel gestuurd om de muil van de leeuwen te sluiten. Ze hebben mij niets gedaan omdat ik onschuldig was voor God en voor u.’ De koning was enorm blij, Daniël was gered!.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat was de nieuwe wet?

Tot niemand anders bidden dan tot de koning, drie weken lang.

Wat gebeurde er met mensen die zich niet aan de wet hielden?

Die mensen werden in de leeuwenkuil gegooid.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarin zou jij meer zelfbeheersing willen hebben?

De persoon die zichzelf het beste beheerst.


VERDIEPINGSVRAGEN

Waarom is zelfbeheersing belangrijk?

Waarin wil jij God meer ruimte geven in je leven?