“Mama is van de podcasts”, hoorde ik laatst mijn kinderen vertellen. Helemaal waar, ik houd van podcasts! En kortgeleden heb ik een bijzonder mooi podcast ontdekt die ik bij deze graag aanbeveel: De Fragiele Droom.

Meer dan één jaar lang volgt journalist Thomas van Veen twee broers Ilaijh en Feliciano de Ruijter, 14 en 15 jaar oud, die bij Feyenoord en ADO Den Haag voetballen. Beide jongens dromen ervan om professionele voetbalspelers te worden. In gesprek met de jongens, hun moeder, hun school en hun trainer geeft Thomas van Veen ons een inkijkje in het dagelijks leven van kinderen op weg naar het verwezenlijken van hun sportdroom; hij werpt een licht op de ontelbare offers en de mentale en fysieke druk die het beoefenen van topsport met zich mee brengen.

Iets in het bijzonder raakt mijn Sport Mentor hart. In aflevering 2 van de serie, tijdens een functioneringsgesprek, geeft de coach van Feliciano aan dat hij hem ziet spelen met een last van verdriet op zijn schouders. Het verdriet van Feliciano ontroert hem. Zijn betrokkenheid, eerlijkheid en kwetsbaarheid maken iets los bij Feliciano en zelfs zijn moeder; het gesprek brengt wat verlichting. Maar de trainer verwoordt zelf zo treffend hoe beperkend de rol van trainer is: “Ik wil het [gewicht op je schouders] weghalen, maar ik kan het niet ‘trainbaar’ bij je weghalen”, is zijn constatering. Ondanks zijn betrokkenheid, zijn liefde voor zijn pupil en zijn vakkundigheid, is alles wat hij kan betekenen voor Feliciano afhankelijk van zijn sportprestaties. 

Ik ben zwaar onder de indruk van de mensen met wie we in De Fragiele Droom kennis maken. Van het harde werk, van de offers. Van het talent. Van de liefde voor de sport. Daar houd ik van! Maar als Sport Mentor, boven de liefde voor de sport, heb ik liefde voor de sporter. Voor het getalenteerd kind en zijn familie die jagend na hun sportdroom hunkeren naar steun en betrokkenheid helemaal los van prestatie. Onvoorwaardelijk. Net als Gods liefde voor ieder van ons.

Herken je jezelf of iemand die jou dierbaar is in het verhaal van de familie de Ruijter? Ben je zelf een jonge topsporter, of ken je een sportgezin die behoefte heeft aan begrip, begeleiding en een geestelijke perspectief op de vele vragen die topsport met zich meebrengt? Neem contact met ons of kijk op onze pagina voor ouders met talentvolle kinderen.