Het EK voetbal staat voor de deur. En hoewel de 16 miljoen bondscoaches nog licht pessimistisch zijn over de kansen van onze Oranje Leeuwen, kleuren de straten al oranje. De eerste wedstrijden zullen bepalend worden voor hoe gek we met z’n allen worden maar als het Nederlands elftal op zondag 11 juli de finale mag spelen, zullen er maar weinig kerken zijn die niet voor de aftrap van de wedstrijd hun dienst zullen hebben afgerond. 

Maar wat vindt God eigenlijk van ‘Koning voetbal’? Interesseert God wie er wint? En als Hij dat al doet, hoe bepaalt Hij wie er ‘mag’ winnen? Is dat het team dat het sportiefst speelt? Het team dat het meest voor de wedstrijd bidt? Of het team van die speler die in een interview Hem alle eer geeft? 

“INTERESSEERT GOD HET WIE ER WINT?

Dit is misschien een vraag die we als calvinistische Nederlanders amper durven te stellen maar voor iedere fanatieke s(up)porter is dit een vraag die bewust of onbewust meespeelt in hoe we sport en geloof en een competitie als de EK beleven. Het is daarom een vraag die wij als Next Move niet mogen laten liggen. 

God maakt zich echt niet druk om een sportuitslag

Kees Jansma zei ooit: “Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven”. Als het bijzaak is, dan heeft God wel betere dingen te doen dan zich druk te maken om een sportuitslag. Hij heeft al Zijn handen vol met de belangrijke zaken van het leven zoals armoede, ziekte en ongelijkheid in de wereld, toch?   

Het probleem met deze visie is dat wij God kleiner maken dan Hij is en ervanuit gaan dat Hij een selectie moet maken met het schenken van Zijn aandacht. En omdat Hij een beperkte hoeveelheid aandacht zou hebben, moet Hij keuzes maken en zich richten op wat heilig is in het leven. Met zo’n kijk op de werkelijkheid worden sommige dingen ‘heiliger’ dan andere. Maar waar ligt de grens en wie bepaalt dit? 

We willen wel dat God zich druk maakt om wie er wint

Aan de andere kant van deze discussie zien we de sporters die na afloop van de (meestal gewonnen) wedstrijd God danken voor de overwinning of voor hun fantastische spel. Ook zien we supporters die plotseling een schietgebedje doen als de laatste minuten van de wedstrijd zijn ingegaan en de uitslag nog alle kanten op kan. Op zulke momenten geloven we me z’n allen dat er wel degelijk iets goddelijks is dat een wedstrijd kan beïnvloeden.

Is dit dan hoe God naar sport kijkt? Gunt Hij de overwinning aan het team dat het hardst bidt of de sporter die de mooiste getuigenis kan geven na afloop? Hoe gek deze uitspraak ook klinkt, het is ten diepste hoe we naar de overwinning kijken. “Ik dank God dat Hij mij heeft gezegend met deze overwinning”. Nooit hoor je een sporter zeggen “Dit verlies is wat God mij heeft gegeven”…

het is ten diepste hoe we naar de overwinning kijken

Het probleem met de vraag of God geïnteresseerd is in wie er wint ligt in de kern bij de waarde die wij geven aan winnen en verliezen. Je bent de kampioen of de loser. In het Koninkrijk van God liggen deze waarde heel anders. We hoeven alleen maar naar de gekruisigde Jezus te kijken: In de ogen van de wereld een ‘loser’ maar in Gods koninkrijk de overwinnaar van de dood…

Het maakt God wel degelijk wat uit wie er wint, maar ook wie er verliest…

God is wel degelijk geïnteresseerd in wie er wint, alleen niet zoals wij. Hij is geïnteresseerd in alles wat er in het universum gebeurt. Van de grootste sterrenstelsels tot de kleinste moleculen. Hij vindt het zelf belangrijk om te weten hoeveel haren jij op je hoofd hebt.

 Wij vinden winnen belangrijk omdat wij daaraan onze identiteit verlenen; Hij vindt het belangrijk omdat wij dan genieten van de talenten die Hij in ons gelegd heeft. 

Hij zegent zowel de winnaar als verliezer

De ware overwinning

Dus God is wel degelijk geïnteresseerd in sport en in de overwinning. Hij weet dat sportuitslagen individuele levens op nieuwe wegen brengen en Hij weet precies hoe die wegen in Zijn plan voor deze wereld passen. Hij zegent zowel de winnaar als verliezer en aan beide geeft Hij de kans om Hem te eren en Hem te weerspiegelen op de plek waar Hij hen heeft geplaatst. Boven alles is God geïnteresseerd in de uitslag omdat Hij daardoor heen geëerd kan worden. Zo wel in een overwinning als een nederlaag. 

Deze blog is geschreven door Jan Achterberg. Hij is één van de collega’s die topsporters en talenten helpt te ontdekken hoe geloof en (top)sport samen gaan. Wil je daar meer over weten? Kijk op de pagina “Sportmentoring” of stuur een email naar Jan.