Reinder de Haan doorliep in 2020 het Leiderschapstraject “The Next Leader” van Next Move. Hij schreef z’n ervaring op in deze blog.

“Ik lees nu elke dag de bijbel en leef ook steeds meer met de Heilige Geest. Ook heb ik geleerd om anderen meer te helpen groeien in hun relatie met God”.

Het leiderschapstraject begon met een te gek leiderschapsevent. Met dit event gingen we naar Schotland. Hier begonnen we met een groepsopdracht waarbij we zonder mobiel onze weg moesten vinden naar de eindbestemming en ondertussen opdrachten uitvoeren. Een hoogtepunt voor mij was de dienst op de eerste avond waarbij veel kwetsbaarheid werd getoond. Dit vond ik een heel tof moment omdat ik dit een belangrijk onderdeel van leiderschap vind. Jezelf kwetsbaar durven op te stellen en open durven te zijn over de moeiten die je ondervindt.

Het leiderschapsevent was het begin van de rest van het traject waarbij we als groep mochten optrekken en samen konden werken aan onze leiderschapskwaliteiten. Hierbij hadden we het bijvoorbeeld over de onderwerpen zelfleiderschap en communicatiestijlen. Dit deden we aan de hand van groepsworkshops en huddles, dit zijn kleine groepen waarin je situaties op het gebied van leiderschap uitdiept en bespreekt. Dit gaf veel inzicht in hoe je je als leider en als persoon gedraagt.

“God had de leiding had
en alles waarvoor we kwamen
mocht gebeuren”

Ik mocht als onderdeel van dit leiderschapstraject een outreach naar Antwerpen leiden in de multiculturele wijk 2060. Dit was zeer uitdagend aangezien we een gemixt team hadden die bestond uit Nederlanders, Belgen en een Portugees. Ook was er in die periode een sterke toename van coronabesmettingen in Antwerpen. Alles bij elkaar een ingewikkelde situatie voor het leiden van mijn eerste outreach. Wat ik hierbij heel gaaf vond was dat God de leiding had en dat alles waarvoor we kwamen ook mocht gebeuren. We mochten drie dagen lang sporten en relaties bouwen met de jongeren uit de wijk. Het was heel tof om de jongeren uit de wijk te bemoedigen aangezien er geen andere organisaties meer waren die activiteiten aanboden.

Vooral de uitspraak van een Moslima die 35 jaar geleden voor het eerst naar het Bijbelhuis kwam vond ik bijzonder, ze zei: “God is in dit gebouw aanwezig”.

Wat ik vooral sterk vond aan het leiderschapstraject is dat je vooraf je eigen doelen bepaalt waaraan je wil werken en dat je samen optrekt met andere jonge leiders. Het heeft mij geholpen in mijn persoonlijke relatie met God doordat ik meer zelfdiscipline ontwikkelde en verder versterkte het mijn praktische leiderschapskwaliteiten. 

Geïnteresseerd in het leiderschapstraject? Kijk dan snel bij Leiderschapstraject The Next Leader