Ernst is 51 jaar, man van Thera en vader van vier kinderen. In het verleden was hij interieur adviseur maar God wees hem een andere weg. Via World Vision, gevangeniswerk en een baan als evangelist in de Korrewegwijk in Groningen is Ernst nu theoloog en pastor van het bijbelhuis in Antwerpen. Dit is een community huis die een verbindende rol speelt in de wijk en deelt van het evangelie van Jezus.

Wanneer heb je de roeping gekregen evangelist te worden? 

“Vanuit mijn opvoeding heb ik altijd een groot hart gehad voor evangelisatie. Mijn vader was een wereldreiziger die vele verschillende christenen en culturen tegenkwam. Van hem leerde ik dat het evangelie voor iedereen is en dat iedereen geroepen is dit uit te leven.” 

“Tijdens mijn werk als interieurarchitect bleef mijn hart kloppen voor wat ik voor God en voor de mensen om mij heen zou kunnen doen. In de gesprekken met mensen kwam ik er vaak achter wat er zich thuis afspeelde. Ik wilde graag het werk van de kerk in de stad onderzoeken en ging daarom onder andere de gevangenis bezoeken. Ik heb van alles gezien en vroeg mijzelf steeds af wat wij kunnen doen als christenen voor niet christenen. Zo gauw als er een functie vrijkwam als evangelist reageerde ik direct. Toen heb ik bij World Vision gewerkt en daarna als evangelist bij ‘Het Pand’ in de korrewegwijk. Dit is gaan groeien en bloeien. Athletes in Action kwam erbij met Henk Stoorvogel. Daarna heb ik gewerkt in Rotterdam in de Crooswijk-Rubroek. Daarna werd het Antwerpen.”

Hoe ziet jouw werk eruit in Antwerpen? 

“Ik ben de vertegenwoordiger van het Bijbelhuis. Vanuit het bijbelhuis bewegen wij ons voornamelijk onder de mensen uit het Midden-Oosten. Wij gaan relaties aan en zoeken de verdieping. Wij willen ons verbinden aan mensen die anders geloven en in de relatie geloof delen. Zo ben ik de pastor van het bijbelhuis en zie ik mijn rol vooral als de verbinder. De deuren van het bijbelhuis staan altijd open voor iedereen. Vanuit de wijk komen mensen heel vrijblijvend langs. Relaties met families kosten veel geduld en tijd. Als je met deze groepen werkt zijn er drie woorden belangrijk: geduld, geduld, geduld. Dat moet je drie keer in je hart schrijven, anders kun je er beter niet aan beginnen.” 

Waar bouwt Next Move aan mee? 

“Die dingen! Ten eerste het besef dat sport een middel is om community te vormen. Sport is vaak gelinkt aan resultaat of prijzen. Jullie helpen met het vorm geven van de community. Het tweede is dat als er andere christenen in een voor hun vreemd land komen zij worden herkend als christenen. Mensen zien andere mensen uit een ander land dezelfde getuigenissen vertellen. Dat is voor de mensen heel krachtig. Verbondenheid is hierin een sleutelwoord. Ten derde dat jullie de aansporing zijn om andere kerken bij dit mooie werk te betrekken. Next Move brengt de focus en geeft ons aansporing om de kerken te betrekken.