? Vlag van het Verenigd Koninkrijk

Door de huidige omstandigheden zijn veel grote sportevenement onzeker: Het EK voetbal, de Olympische Spelen en zelfs van de Tour de France weten we niet zeker of Parijs wel gehaald gaat worden.

Hoe kun je de motivatie opbrengen om elke dag vele uren te trainen voor iets wat misschien nooit gaat gebeuren? Dit is een nieuwe uitdaging waar veel atleten nu voor staan.

Voor mij, als oud-marathon schaatser, is dit geen nieuw concept. Binnen het schaatspeleton is er namelijk elke winter één wedstrijd waarvan we nooit zeker weten of hij komt. Toch droomt iedereen er van en trainen we elke zomer kei hard om er klaar voor te zijn… De Elfstedentocht!! Elke keer als ik aan niet-schaatsers vertelde dat ik hier ik serieus voor trainde werd er gelachen… “Geloof jij serieus nog dat die ooit nog komt?” Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik mezelf ook vaak genoeg voor gek verklaarde. Maar ik wist en weet één ding zeker: Als de Elfstedentocht komt wil ik er klaar voor zijn.

In die tijd maakte ik er vaak een mooi christelijk grapje van. “Het is de beste vergelijking met hoe wij als christenen moeten leven”, zei ik dan. Zoals Jezus zegt in Mattheus 24:43-44, “Daarom moeten ook jullie klaarstaan, want de mensenzoon komt op een moment waarop niemand het verwacht”. Oftewel: We kunnen nooit weten wanneer Jezus terug komt maar we moeten er wel klaar voor staan. Zoals ik elke winter weer klaar stond voor de Elfstedentocht die tot op de dag van vandaag niet is gekomen, zo roept de bijbel ons op elke dag klaar te staan voor de terugkomst van Jezus.

De overeenkomst is duidelijk maar wat kunnen we hiervan leren dat ons als sporters in deze gekke tijd helpt? Hoe blijven we gemotiveerd voor de trainingen en hoe mogen we als christen hierin iets van Jezus laten zien? Mattheus 25 geeft hier drie voorbeelden waar we als sporters zeker iets van kunnen leren.

  • Houd de passie (Mat 25:1-13)

Het eerste voorbeeld gaat over de tien maagden waarvan de helft extra olie meenam voor als het wachten wat langer zou duren dan verwacht. Vijf maar waren klaar voor het moment dat niemand meer verwachte… Olie is in de bijbel vaak een beeld van de Heilige Geest. En de vraag is dus: Hoe zorgen we ervoor dat de Geest niet op raakt? Hoe zorg je dat je gepassioneerd blijft voor je sport als competitie ontbreekt of onzeker is? Hoe zorg je dat je een reserve vaatje mee hebt. Als schaatser stond ik in de zomer vaak ‘voor gek’ als ik zei dat ik aan het trainen was voor de winter maar ik was niet alleen. Om me heen waren vaak nog een aanta andere ‘gekken’. Wij lachten met elkaar om de mensen die ons niet begrepen. Daarnaast gingen wij, door te denken aan de Elfstedentocht, terug naar de reden waarom we ooit waren begonnen met schaatsen. Het Natuurijs. In een tijd als nu is het goed om te bedenken waarom je ooit begon aan de sport die je doet. Vind die eerste liefde weer terug. Geniet van motivatie in de puurste vorm.  
Waarom word jij enthousiast voor de sport die jij doet?

  • Ontwikkel je talenten (Mat 25:13-30)

Het tweede voorbeeld gaat over het ontwikkelen van wat God je gegeven heeft. Als de meester niet aanwezig is, als er niemand is die ons werk in de gaten houdt, verwacht hij nog steeds dat we investeren wat hij ons gegeven heeft en er winst mee maken. God heeft ons, sporters, een talent gegeven voor sport en of er nu iemand toe kijkt of niet, hij verwacht van ons dat we daar mee aan de slag gaan en het laten groeien. In bijna elke sport wordt het ‘off-season’ gebruikt om beter te beginnen aan het nieuwe seizoen. Hoe tof is het om juist nu te investeren in onze talenten in de wetenschap dat God – als enige misschien – de progressie ziet die we boeken!?
Welk talent mag jij verder ontwikkelen tot eer van God?

  • Help anderen (Mat 25:34-46)

Het laatste stuk van hoofdstuk 25 is eigenlijk vrij duidelijk. Alles wat we voor een ander doen, doen we voor Hem. Als sporters is het soms lastig om iets te betekenen voor een ander omdat we onze medesporters als concurrenten zien. Toch kan ik uit ervaring zeggen dat het super gaaf is als concurrenten het aandurven om elkaar te helpen om beter te worden. Misschien kun jij deze tijd waarin je de competitie niet hoeft aan te gaan, gebruiken om dit te proberen. Wie kan jouw hulp juist in deze tijd gebruiken en hoe help jij anderen om de motivatie weer terug te vinden om toch alle trainingen weer maximaal te gaan?
Wie kan jij helpen?

Heeft deze blog je aan het denken gezet over hoe je zelf sport en geloof bij elkaar kan brengen dan is de ‘Make Sport Your Ministry’ training misschien iets voor jou. Meer info hierover vind je via onderstaande button.