Steeds meer mensen in mijn omgeving voelen zich gestresst of opgejaagd of krijgen te maken met een burn-out. Een burn-out heeft veel impact op je leven en stress heeft invloed op je lichaam, gedachten, gevoel en daarin ook je omgeving.  

Ons lichaam heeft het nodig om te ontspannen. Ontspanning is de manier waarop ons lichaam zich kan herstellen van inspanning. Als je te weinig tijd neemt om te ontspannen, herstelt je lichaam zich niet en hoopt alle spanning en vermoeidheid zich op. Lichamelijke spanning heeft invloed op onze geestelijke gesteldheid en andersom. Naast het feit dat we lichamelijk veel bezig kunnen zijn en daar spanning door ervaren, staan onze gedachten ook niet stil. Als dit negatieve gedachten zijn (zorgen, negatieve woorden) dan heeft dit onbewust ook invloed op ons lichaam. We spannen onze spieren onbewust aan en de spanning kan leiden tot nek- en schouderklachten, hoofdpijn, buik- en darmklachten. Bij iedereen uit deze spanning zich anders. 

Persoonlijk denk ik soms wel eens dat we vergeten zijn hoe we moeten ontspannen. Dat we het onszelf niet gunnen of in ieder geval er niet genoeg tijd voor nemen. Toen ik een aantal jaar geleden Tikva mocht volgen in Zweden, had ik gelijk de overtuiging dat dit iets is wat we in Nederland nodig hebben. Tikva, hoop. De hoop en verwachting om lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Een plek waar je bewust tijd apart zet. Ik geloof dat we weer mogen leren en bewust mogen kiezen om hier aandacht aan te geven. Vanuit die ontspanning krijgen we de ruimte om onze gedachten te laten vullen met de waarheid van God. God wil ons vullen met Zijn rust, vrede en hoop. En ik denk dat dat is wat we ten diepste nodig hebben. 

Omdat onze lichaam en geest met elkaar in contact staan, kan een lichamelijke ontspanning ook een geestelijke ontspanning tot gevolg hebben. Dit kan weer leiden tot een afname van negatieve gedachten en gevoelens. Hieronder lees je vier onderdelen van Tikva die voor ontspanning kunnen zorgen: 

  • Ontspanningsoefeningen.

Deze oefeningen doen we om ons bewust te worden van de spanning en ontspanning van spieren. 

  • Ademhalingsoefeningen.

Door spanning wordt onze ademhaling sneller, minder diep en onregelmatig. Door dieper adem te halen vanuit je buik, zul je meer energie voelen en de buikademhaling helpt je om de spieren in de organen meer te ontspannen en rustiger te maken. 

  • Rustige muziek.

Tijdens de oefeningen luisteren we naar rustgevende muziek, wat je kan helpen om te ontspannen. 

  • Positieve gedachten. 

We gebruiken teksten uit de Bijbel om over na te denken en op ons in te laten werken.

Woensdag 26 februari starten we met het geven van Tikva lessen op het kantoor van Next Move in Groningen. Kijk voor meer informatie op www.nxtmove.nl/sportnetwerken/tikvah