Het thema van dit boekje is ‘Trouw in het kleine’ en gaat over het leven van
Jozef. Het draait om de lessen die te leren zijn uit Jozefs leven. Het thema
is opgedeeld in vijftien dagen. Elke dag heeft een titel die kort weergeeft
waar het die dag om draait, dit is het kernpunt. Richt je vooral daarop.

Wekelijks op dinsdag volgt er een nieuwe dag!

Dag 1 | We gaan vandaag beginnen aan een nieuwe serie over Jozef. Een serie die ook erg geschikt is als je veel met kinderen met een moslim achtergrond werkt omdat de verhalen van Jozef (Youssef) ook in de Koran voorkomen. We beginnen de serie met verhalen over Jakob, de vader van Jozef.

Dag 2| Gaan naar een onbekende plek. Soms is dat een fantastisch avontuur, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Andere momenten is dat zenuwslopend spannend, als je moet vluchten vanwege oorlog of huiselijk geweld. Jakob, de vader van Jozef, moest verhuizen naar een onbekende plek. En dat was best spannend.

Dag 3| Heb je wel eens een worstelwedstrijd gezien? Het is één van de oudste sporten ter wereld en met name in Griekenland en Turkije erg populair. Ook voor ons zou het goed zijn om van tijd tot tijd te worstelen om fysiek op te pakken waar we in ons hoofd niet uit komen. Jakob moest zijn interne worsteling, fysiek oppakken met God.

Dag 4| Jakob is vader van veel zonen. Uiteindelijk twaalf stuks. Bij totaal vier verschillende vrouwen. Je kunt je voorstellen wat een gezinsdynamiek dat moet hebben opgeleverd. Tussen de zussen Lea en Rachel was een hoop jaloezie en afgunst en we lezen dat die afgunst ook onder de broers was. Jakob was een vader voor al zijn zonen, maar voelde wellicht wel als ‘afwezige’ vader voor een aantal van zijn kinderen. God wil Vader zijn van alle kinderen.

Dag 5| Toen ik jong was, droomde ik er van om …’. Als je jong bent heb je grote dromen. Alles kan nog, als je er maar hard genoeg voor werkt en altijd de juiste keuzes maakt. Een topsporter onderweg naar zijn droomcarrière kan zomaar geblesseerd raken. Positief vooruit kijken. Iets nastreven: gezondheid, je droombaan, wereldvrede of dat de hele stad Jezus leert kennen. Jozef had ook grote dromen.

Dag 6| Het gaat vandaag over pesten en dat is al zo oud als de tijd van Jozef. Het komt in alle lagen van de samenleving voor, onder zowel ouderen als jongeren. Gelukkig wordt in onze tijd veel meer over gesproken dan vroeger en grote kans dat de jongeren er dus al regelmatig over gesproken hebben. Toch is het goed om het er samen met ze over te hebben. Want hoe gaan zij met pesters en gepesten om?

Dag 7| Wat ben jij waard? Wie bepaalt dat eigenlijk? Het is uiteindelijk je eigen keus om te bepalen wie jouw waarde mag bepalen. Het kan zijn dat je andere mensen in jouw leven, jouw waarde laat bepalen. Vaak is je waarde dan gekoppeld aan gedrag of prestaties. Het kan zijn dat je zelf je waarde bepaalt. Grote kans dat je vroeger gekwetst bent door anderen en jij je daarvoor wilt afsluiten.

Dag 8| Als je nu dit koopt, dan… De hele dag door worden wij verleid. Door reclames, door invloed van anderen, door seksuele prikkels in de media. Er is geen tijd geweest waarin verleiding zo overweldigend is geweest als nu. Toch is verleiding van alle tijden. En dus mogen we vandaag leren van Jozef..

Dag 9| Steeds meer jongeren voelen zich eenzaam. Het lijkt wel dat hoe meer keuzemogelijkheden je hebt, hoe minder iets echt bij je lijkt te passen. En hoe meer ‘social media’ te zien is, hoe hoger de lat lijkt te worden waaraan je moet voldoen om ‘erbij’ te horen.

Dag 10| Redding door Jezus. Uiteindelijk is dat het kernpunt van het Evangelie en de reden waarom jullie sportcommunity zijn. Vaak blijft het tijdens het sportcommunity[1]moment makkelijk wat oppervlakkig, maar als je eerlijk bent, heeft het weinig zin als de kinderen niet daadwerkelijk Jezus aannemen als hun Redder.

Dag 11| Het thema heeft vandaag misschien een wat lastig woord voor de kleinsten. Het is daarom goed om goed uit te leggen wat ‘zegen’ is. Het betekent het goede over iemand uitspreken, of goed aan een ander doen. Jozef gaat van het ene uiterste naar het andere. Van verstoten in de familie, naar slaaf, van ‘hoofdslaaf’, naar gevangenis..

Dag 12| Er wordt in de Bijbel veel over geld gesproken en nog veel meer over mensen. Dat is ook logisch, want ze zijn beide belangrijk. In sommige gevallen moet je kiezen tussen beide onderwerpen. Zo zijn best veel families verscheurd door ‘erfenis-kwesties’ waarbij tenminste één van beide partijen geld verkiest boven familie.

Dag 13| Misschien ken je dat gevoel wel. Penalty gemist, toets niet gehaald op school, gezakt voor je rijexamen, of iets doms gedaan in je vriendschap of relatie. Er iets anders gegaan dan je achteraf prettig vond en je wilt het graag herstellen. Soms komt het besef direct: dit is niet goed. Soms komt het besef pas jaren later.

Dag 14| De dood, niet het meest gezellige onderwerp om eens lekker over te praten. Maar wel iets dat in iedereen zijn leven een keer speelt. Grote kans dat in jouw sportcommunity het voor tenminste één persoon een erg heftig onderwerp is, terwijl vermoedelijk ook wel iemand er nog nooit mee te maken heeft gehad.

Dag 15| De dood, niet het meest gezellige onderwerp om eens lekker over te praten. Maar wel iets dat in iedereen zijn leven een keer speelt. Grote kans dat in jouw sportcommunity het voor tenminste één persoon een erg heftig onderwerp is, terwijl vermoedelijk ook wel iemand er nog nooit mee te maken heeft gehad.Downloads

Je kunt de verschillende dagen als pdf downloaden.