Het thema van dit boekje is ‘Trouw in het kleine’ en gaat over het leven van
Jozef. Het draait om de lessen die te leren zijn uit Jozefs leven. Het thema
is opgedeeld in vijftien dagen. Elke dag heeft een titel die kort weergeeft
waar het die dag om draait, dit is het kernpunt. Richt je vooral daarop.

Wekelijks op dinsdag volgt er een nieuwe dag!

Dag 1 | We gaan vandaag beginnen aan een nieuwe serie over Jozef. Een serie die ook erg geschikt is als je veel met kinderen met een moslim achtergrond werkt omdat de verhalen van Jozef (Youssef) ook in de Koran voorkomen. We beginnen de serie met verhalen over Jakob, de vader van Jozef.

Dag 2| Gaan naar een onbekende plek. Soms is dat een fantastisch avontuur, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Andere momenten is dat zenuwslopend spannend, als je moet vluchten vanwege oorlog of huiselijk geweld. Jakob, de vader van Jozef, moest verhuizen naar een onbekende plek. En dat was best spannend.

Dag 3| Heb je wel eens een worstelwedstrijd gezien? Het is één van de oudste sporten ter wereld en met name in Griekenland en Turkije erg populair. Ook voor ons zou het goed zijn om van tijd tot tijd te worstelen om fysiek op te pakken waar we in ons hoofd niet uit komen. Jakob moest zijn interne worsteling, fysiek oppakken met God.

Dag 4| Jakob is vader van veel zonen. Uiteindelijk twaalf stuks. Bij totaal vier verschillende vrouwen. Je kunt je voorstellen wat een gezinsdynamiek dat moet hebben opgeleverd. Tussen de zussen Lea en Rachel was een hoop jaloezie en afgunst en we lezen dat die afgunst ook onder de broers was. Jakob was een vader voor al zijn zonen, maar voelde wellicht wel als ‘afwezige’ vader voor een aantal van zijn kinderen. God wil Vader zijn van alle kinderen.

Dag 5| Toen ik jong was, droomde ik er van om …’. Als je jong bent heb je grote dromen. Alles kan nog, als je er maar hard genoeg voor werkt en altijd de juiste keuzes maakt. Een topsporter onderweg naar zijn droomcarrière kan zomaar geblesseerd raken. Positief vooruit kijken. Iets nastreven: gezondheid, je droombaan, wereldvrede of dat de hele stad Jezus leert kennen. Jozef had ook grote dromen.

Dag 6| Het gaat vandaag over pesten en dat is al zo oud als de tijd van Jozef. Het komt in alle lagen van de samenleving voor, onder zowel ouderen als jongeren. Gelukkig wordt in onze tijd veel meer over gesproken dan vroeger en grote kans dat de jongeren er dus al regelmatig over gesproken hebben. Toch is het goed om het er samen met ze over te hebben. Want hoe gaan zij met pesters en gepesten om?

Dag 7| Wat ben jij waard? Wie bepaalt dat eigenlijk? Het is uiteindelijk je eigen keus om te bepalen wie jouw waarde mag bepalen. Het kan zijn dat je andere mensen in jouw leven, jouw waarde laat bepalen. Vaak is je waarde dan gekoppeld aan gedrag of prestaties. Het kan zijn dat je zelf je waarde bepaalt. Grote kans dat je vroeger gekwetst bent door anderen en jij je daarvoor wilt afsluiten.Downloads

Je kunt de verschillende dagen als pdf downloaden.